Forsa Advies Facebook  Forsa Advies Twitter  Forsa Advies Elearning
Home - Trainingen - MoP - MoP Portfoliomanagement Special

MoP Portfoliomanagement Special


Het in goede banen leiden van het geheel aan projecten, programma's en andere veranderinitiatieven is voor veel middelgrote en grote organisaties een actuele uitdaging. Kennis van en ervaring in het managen van de portfolio stelt u in staat uw (klant)organisatie te adviseren in strategische vraagstukken en of zelf deze vraagstukken te adresseren.

Management of Portfolios (MoP) is de 'best management practice' standaard van AXELOS voor Portfoliomanagement. Het biedt u een raamwerk voor het samenstellen en managen van (verander)portfolio’s.

Deze MoP Special is een intensief, verkort programma en vereist een behoorlijke discipline in het bestuderen van de stof. U doorloopt twee lesdagen in een stevig tempo waarin theorie en praktijk elkaar mooi afwisselen. Tussen deze lesdagen plannen we één tot twee weken om de stof te laten bezinken en te studeren. De derde dag start u met het Foundation examen. De rest van deze lesdag bereidt u zich samen met de andere deelnemers voor op het Practitioner examen. Op de vierde datum legt u het Practitioner examen af.

 

Waarom een MoP training volgen bij Forsa Advies?

 • U volgt uw training bij een geaccrediteerde opleider. Dat betekent dat u kunt rekenen op
 • up-to-date lesmateriaal, vakkundige trainers en een uitstekende dienstverlening rondom de training.
 • Onze trainingen worden door deelnemers gewaardeerd met een rapportcijfer 8.9 op Springest.nl.
 • Een uitstekende examenvoorbereiding en een hoog slagingspercentage. Wij bieden een uitstekende online examenoefenomgeving die uw scores analyseert en oefeningen hierop aanpast.
 • Onze trainers combineren jarenlange ervaring uit de praktijk met uitstekende trainersvaardigheden.
 • Uiteraard doen we er alles aan om de training van uw keuze door te laten gaan. Mocht een training te weinig deelnemers kennen, dan nemen we contact met u op om te overleggen, en bieden u dan een oplossing waarmee u tevreden bent.

 

Voor wie? 

De training MoP Special richt zich op ervaren portfoliomanagers, lijnmanagers, consultants of senior medewerkers van een portfolio-, programma- of projectbureau, die zich verder willen verdiepen in portfoliomanagement.

Vereiste voorkennis is minimaal twee jaar ervaring in het leiden van programma’s, projecten en/of portfoliomanagement. Kennis van PRINCE2 en MSP is aan te raden om dit raamwerk goed te kunnen plaatsen. Voldoet u niet aan het profiel en heeft u wel interesse in deze training? Wij adviseren u graag.

  

Leerdoelen

Deze training beoogt u effectiever te maken in het herkennen van, begrijpen van en omgaan met:

 • Hoe het MoP raamwerk in elkaar steekt.
 • MoP effectief toe kunnen passen.

 

Bovendien bereidt de training u voor op het succesvol afleggen van de MoP Foundation en Practitioner examens.

  

Duur, data, locatie en prijzen

Deze training bestaat uit drie lesdagen met een separate Practitioner examendatum. De tijd tussen de bijeenkomsten kunt u gebruiken om het geleerde te laten bezinken en toe te passen in de praktijk. Data, locaties en prijzen vindt u onder de tab ‘Lesdata & Inschrijven’.

De trainingsprijs is inclusief lesmateriaal, een goede leslocatie met voldoende en veelal gratis/betaalbare parkeergelegenheid en een vergaderarrangement. Dit arrangement bestaat voor een dagtraining uit een lunch, koffie, thee, water en frisdrank. Voor een avondtraining bestaat dit arrangement uit koffie, thee, water en frisdrank. De Foundation en Practitioner examens zijn inbegrepen.

Alle prijzen zijn exclusief btw.

  
Onderwerpen

In deze training behandelen we met u de volgende onderwerpen:

 • Inleiding en principes van MoP
 • De organisatie, rolverdeling
 • De Portfolio Definition Cycle
 • De Portfolio Delivery Cycle
 • De governance
 • De sjablonen voor MoP

 

Studiebelasting en lesmethode

De studiebelasting van de MoP Portfoliomanagement Special bedraagt 8-10 uur voorbereiding per les buiten de lesuren en studie voor het examen na afloop. Dit is in totaal circa 32-40 uur.

 

De trainer neemt op interactieve wijze met u de theorie door. U gaat actief aan de slag met praktijkgerichte oefeningen om de stof echt eigen te maken. De trainer bespreekt de oefeningen plenair en borgt dat duidelijk wordt wat MoP voor elke organisatie kan betekenen en hoe het kan worden toegepast. Wij maken gebruik van verschillende werkvormen, zoals presentaties, oefeningen, discussies en inbreng van eigen cases met betrekking tot portfolio management door u en de andere deelnemers.

 

Trainingsmateriaal

Het trainingsmateriaal is Engelstalig en bestaat uit een lesmap met de in kleur afgedrukte Powerpointpresentatie, een casus, opgaven en antwoordindicaties. Daarnaast ontvangt u een toegangscode voor onze e-learning met oefenexamenvragen en de Engelstalige MoP manual. U heeft deze manual nodig bij het Engelstalige examen. In het open rooster verzorgen wij deze les in het Nederlands. Echter, in overleg met ingeschreven deelnemers kunnen wij de training ook in het Engels verzorgen.

 

Examen en certificaten

Na afloop bent u grotendeels voorbereid op het officiële examen. Het MoP Foundation examen is een gesloten boek examen en duurt 40 minuten. Het examen bestaat uit 50 multiple choice vragen waarvan u er 25 goed moet beantwoorden (50%). Het MoP Practitioner examen duurt 3 uur. Het is een open boek examen en bestaat uit vier complexe multiple choice vragen op basis van een scenario. U kunt maximaal 20 punten verdienen per vraag. Het maximum aantal punten is 80. Met 40 behaalde punten of meer bent u geslaagd.

U ontvangt een Forsa Advies certificaat van deelname bij 75% of meer aanwezigheid en een digitaal AXELOS certificaat bij het slagen voor het examen.
De exameneisen zijn ontwikkeld door en worden verstrekt met toestemming van AXELOS.

Forsa Advies kan dit examen bij u afnemen na afloop van een training. Bij open inschrijvingen vinden de examens plaats op de leslocatie. Mocht de examendatum u niet schikken, neemt u dan vóór uw inschrijving contact met ons op voor een alternatief.

 

In-company en maatwerk

Deze training en het bijbehorende examen kunnen wij in-company verzorgen. Leslocatie, lesdata en lestijden stemmen we met u af. Ook is maatwerk mogelijk in de vorm van het gebruik van een praktijkcasus en/of het toevoegen van modules in vaardigheden en technieken. Vanaf vier deelnemers is het financieel aantrekkelijk om in-company te overwegen. Wij maken hiervoor graag een offerte.

 

Vervolgtrainingen

Na het volgen van deze training kunt u kiezen voor begeleiding in portfoliomanagement op basis van persoonlijke coaching. Verder kunt u trainingen volgen om uw kennis te verbreden op het gebied van risicomanagement, verandermanagement of projectmanagement. Neemt u contact met ons op voor een vrijblijvend en gratis persoonlijk advies gebaseerd op uw wensen en uw situatie.

StartdatumLokatiePrijs
15-11-2018Forsa Advies
RIJSWIJK
€ 2064,- Lesdata & Inschrijven
11-03-2019Aristo Zalen Amsterdam
AMSTERDAM
€ 2064,- Lesdata & Inschrijven
11-03-2019Forsa Advies
RIJSWIJK
€ 2064,- Lesdata & Inschrijven
11-03-2019Aristo Zalen Eindhoven
EINDHOVEN
€ 2064,- Lesdata & Inschrijven
11-03-2019Aristo Zalen Utrecht
UTRECHT
€ 2064,- Lesdata & Inschrijven
17-09-2019Forsa Advies
RIJSWIJK
€ 2064,- Lesdata & Inschrijven
17-09-2019Aristo Zalen Eindhoven
EINDHOVEN
€ 2064,- Lesdata & Inschrijven
17-09-2019Aristo Zalen Utrecht
UTRECHT
€ 2064,- Lesdata & Inschrijven
17-09-2019Aristo Zalen Amsterdam
AMSTERDAM
€ 2064,- Lesdata & Inschrijven

Bel voor een persoonlijk, deskundig opleidingsadvies

070-3970723

Samenvatting:               

Duur: 4 dagen
Examen foundation: 1 uur 3e dag
Examen practitioner: 2,5 uur 4e dag
Inclusief: lesboek, lesmap, e-learning, examens
Geen bijkomende kosten