Agile werken
Ongeveer 75% van alle Nederlandse organisaties werkt inmiddels met een vorm van Agile. Deze organisaties verbeteren met Agile hun slagvaardigheid, wendbaarheid en de snelheid waarmee ze resultaten opleveren. Bovendien sluiten de producten die ze opleveren beter aan bij de wensen en verwachtingen van hun klanten door korte iteraties en terugkoppeling. De medewerkers voelen zich prettig doordat zij direct invloed hebben op de planning, ervaren dat hun vakmanschap de ruimte krijgt en doordat zij vaker positieve reacties krijgen van tevreden gebruikers en klanten.
Kortom, Agile dus! Maar welke ‘smaak’ Agile is voor jouw organisatie de beste? Er zijn er veel! En er komen er nog steeds bij. We kunnen je helpen om de methoden op hoofdlijnen te categoriseren en hierin de best passende keuze te maken. Om wat houvast te geven in de verschillen tussen de vele smaken Agile modellen, kun je het plaatje hiernaast bekijken. Hieronder vind je een toelichting op de dimensies:
- Agile in tijdelijke, eenmalige initiatieven versus Agile in de staande organisatie
Wil je een eenmalig, tijdelijk initiatief -zoals een project of programma- op Agile wijze aanpakken? Of wil je met je organisatie voortdurend incrementeel opleveren als (nieuwe) dagelijkse gang van zaken?
Wanneer je kiest voor Agile voor een project of programma betekent dit meestal dat je speciaal voor het te verzetten werk een team vormt. Je kiest specifiek voor dat initiatief geschikte teamleden op basis van kennis, ervaring en beschikbaarheid. Na afloop wordt het team ontbonden. Voorbeelden: AgilePM en PRINCE2 Agile voor projecten. MSP programmamanagement en MoP portfoliomanagement zijn geschikt voor waterval en Agile werken.
Wanneer je voortdurend Agile wilt werken in je organisatie, leg je werk voor aan bestaande team(s). De teamleden kennen elkaar al en zijn op elkaar ingespeeld. Voorbeeld: vanaf vier of meer teams: SAFe.
In beide situaties kun je gebruik maken van Scrum. Scrum wordt steeds vaker gecombineerd met één van de genoemde andere werkwijzen om de inspanningen en outputs van de teams op elkaar en op de bedrijfsstrategie af te stemmen.
- Agile op operationeel versus operationeel/strategisch niveau
Agile werken op het operationele niveau betreft het werken met bijvoorbeeld Scrum, Lean, DevOps en Kanban. Op het tactische en strategische niveau kun je denken aan AgilePM en PRINCE2 Agile projectmanagement, MSP of PgM programmamanagement en MoP portfoliomanagement. In de staande Agile organisatie kun je methoden zoals SAFe toepassen op programma- en portfolioniveau.
Het agile vermogen van de organisatie versterken: meer wendbaarheid, meer flexibiliteit en sneller opleveren
Je organisatie heeft een uniek DNA en unieke doelen. Hoe je organisatie dus haar agile vermogen het beste kan vergroten is daardoor maatwerk. We willen je organisatie graag eerst beter leren kennen door een goed gesprek over vragen zoals: waar bevindt je organisatie zich nu? Wat werkt goed en wat werkt niet goed in je organisatie, als het gaat over het ontwikkelen van de organisatie? De volgende vraag is dan: waar wil je met je organisatie naar toe? Welke doelen streef je (samen) na bijvoorbeeld meer resultaatgericht, meer wendbaar, zelforganiserend of zelfsturend werken? Hoe past agile werken hierin?
Op basis van deze inventarisatie maken we samen met jou en je collegae een actieplan dat goed aansluit bij je organisatie. In dit actieplan staat Agile leren werken centraal. We kijken naar wat jullie zelf kunnen en willen doen en waar hebben jullie behoefte aan ondersteuning? In het plan is aandacht voor het werken volgens geschikte Agile methode(n) én voor het bevorderen van het gedrag en de houding die hier bij past. Onderdelen van het plan zijn doorgaans training, begeleiding en/of advies voor de verschillende niveaus in de organisatie.
Scrum
Met Scrum bedoelen we het werken in Scrum teams. Deze teams kunnen onderdeel zijn van een project of van een volledig scrum werkende organisatie. De focus ligt hier in het optimaliseren van het werken volgens Scrum in het betreffende team. Met gebruik van de eenvoudige instrumenten die verbonden zijn aan scrum, ontstaat transparantie: wat wordt er gerealiseerd op korte termijn in een zogenaamde ‘sprint’, wat is de status van het werk, wanneer wordt er opgeleverd, waar zijn er problemen, enzovoorts. Kanban borden, burndown charts, sprint planning, retrospective, product (back) log; we maken jou en je collegae graag wegwijs in deze werkwijze zodat jullie samen als team snel stappen kunnen maken.
Meer over Scrum
AgilePM
AgilePM is de agile projectmanagementmethode van het Agile Business Consortium. Deze Agile projectmanagementmethode bevat de vertrouwde stuurgroep en projectmanager uit oudere methoden maar combineert met op basis van scrum werkende (project)teams. Op deze manier krijgt het hoger en middenkader meer sturing op het project terwijl de wendbaarheid en energie die het werken in scrum teams oplevert, behouden blijft.
AgilePM is een goede ontwikkelstap voor organisaties die nu gebruik maken van een ‘klassieke’ projectmanagementmethode en behoefte hebben aan meer wendbaarheid, slagvaardigheid, betere aansluiting bij de echte wensen van de klant en korte oplevertijden.
Meer over AgilePM
SAFe: Scaled Agile Framework
SAFe staat voor Scaled Agile Framework. Het is een raamwerk gebaseerd Agile en Lean. Het biedt praktische handvatten voor het organisatiebreed toepassen van een Agile ‘mindset’ en werkwijze. In de VS heeft 70% van de Fortune top 100 bedrijven in SAFe getrainde medewerkers.
SAFe omvat het werken met Scrum en Kanban in meerdere teams enerzijds en het Agile werken in programma’s en in portfolio’s anderzijds. Zo kan het Agile werken op de verschillende niveau’s van de organisatie op elkaar worden afgestemd.
Op programmaniveau zijn teams georganiseerd in ‘Agile Release Trains’ kortweg ART’s. Elke ART plant sprints, verbindt zich aan de realisatie ervan en implementeert de resultaten voor een totale waardeketen.
Het portfoliomanagement organiseert, bestuurt en wijst budgetten toe aan waardeketens. De waardeketens realiseren oplossingen die bijdragen aan de missie en strategische doelen van de organisatie.
Tot slot heeft SAFe een aantal kernprincipes die houvast geven in de praktijk.
Meer over SAFe
Opleidingen
Leading SAFePRINCE2 Agile
PRINCE2 Agile is een combinatie van de populaire methode PRINCE2 met een Agile aanpak. Het Agile bestaat onder andere uit op basis van Scrum en Kanban werkende teams.
PRINCE2 biedt concrete en beproefde handvatten om onder meer een complexe(re) projectomgeving, risco’s en een langere termijnplanning te managen. De Agile aanpak biedt de continue afstemming met de klant en gebruiker en transparantie in voortgang. Zo krijg je de effectiviteit en wendbaarheid in het maken van de producten.
Met PRINCE2 Agile heb je het beste van twee werelden voor het managen van je projecten.
Meer over PRINCE2 Agile
Hulp nodig bij je keuze?
Praat eens met onze opleidingsadviseur, we bespreken je persoonlijke situatie en kijken welke oplossing het gewenste resultaat geeft. Geheel vrijblijvend.
“Het belangrijkste is weten wat je wilt bereiken, dan help ik je graag de weg naar dat doel te vinden.”