Wat is projectmatig werken? En wat is de beste manier om dit te doen?
Werk jij in jouw organisatie op een positie waar je steeds vaker met projecten te maken hebt? Of heb je al eens zelf een eenvoudig project aangestuurd en wil je je volgende project meer gestructureerd aanpakken?
Een project leiden is een vak apart en gaat niet vanzelf goed. Om je op weg te helpen hebben we een whitepaper geschreven die voor jou de basis compact en helder op een rijtje zet. Ben je dan gelijk een pro? Nou ja, misschien niet direct ?, maar je hebt wel een hele goede basis in handen om projectsucces te behalen.
Beheers jij de basisprincipes om eenvoudige projecten succesvol te managen?
- Proactief aan de slag gaan in je project. Door op tijd een aantal te zaken af te spreken en te regelen voorkom je dubbel werk en irritatie op een later moment.
- Duidelijkheid creëren, door structuur in projecten aan te brengen creëer je overzicht en duidelijkheid. Je begrijpt samen beter wat het project inhoudt en wat er nodig is en dit draagt bij aan het succes van de organisatie.
- Focus aanbrengen in je project. Doordat je duidelijk afstemt wat je gaat maken in het project en wat niet, zorg je voor een resultaatgerichte aanpak waardoor dat wat nodig is beter en sneller tot stand komt.
- Doordat je duidelijk hebt waarom je het project gaat ondernemen, stel je zeker dat je iets maakt dat bijdraagt aan de strategie van de organisatie. En dat komt natuurlijk ook jouw functioneringsgesprek ten goede.
Meer weten over het managen van eenvoudige projecten?
Gestructureerd samenwerken
De essentie van projectmatig werken
Manage de projectvariabelen
Om een project te structureren kun je een standaardmethode kiezen of je kunt een combinatie van methodes maken als dat beter past. Gedurende het hele project manage je 6 projectvariabelen. Dit vormt een belangrijke basis in de afspraken tussen jou en de opdrachtgever en zijn na afloop de toetssteen of het project conform afspraken is opgeleverd. De 6 projectvariabelen zijn:
- Doorlooptijd: Het project wordt binnen de afgesproken tijd afgerond.
- Kosten: Het projectbudget wordt niet overschreden.
- Kwaliteit: De opgeleverde producten zijn fit-for-purpose en realiseren het beoogde resultaat.
- Scope: Het project omvat wat is overeengekomen. Niet meer, niet minder.
- Risico: De aanwezige risico’s worden beheerst; bedreigingen hebben geen/weinig impact op het projectresultaat en kansen worden gesignaleerd.
- Benefits: Het resultaat is geïmplementeerd in de lijnorganisatie en is in staat de benefits te realiseren.
Indicatoren van een vitale projectorganisatie
Het goed kunnen beheersen van de variabelen staat in nauw verband met goed samenwerken. Een heldere, gedeelde projectstructuur, goede onderlinge relaties en communicatieve vaardigheden zijn essentieel. Als je erin slaagt dit goed te doen creëer je een vitale projectorganisatie. Dit vergroot de kans op projectsucces. Indicatoren hiervan zijn:
- Draagvlak voor het project en een goede aansluiting op de organisatie doordat op de juiste momenten de juiste personen betrokken worden.
- Een duidelijke, gedeelde werkwijze die communicatie en flow binnen team en projectorganisatie bevordert.
- Duidelijke communicatie tussen projectmanager en opdrachtgever, resulterend in beter opdrachtgeverschap.