Dunea
Dunea produceert en levert aan circa 1,3 miljoen klanten lekker en betrouwbaar drinkwater in het westelijk deel van Zuid-Holland. Tevens ontvangen zij jaarlijks ruim 1 miljoen recreanten in de duinen tussen Monster en Katwijk. De wereld verandert en ook de drinkwatervoorziening moet hierin mee veranderen. Dunea voert daarom voortdurend – vaak innovatieve – projecten uit om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en om processen verder te optimaliseren.
Deze veranderende omgeving en de doorlopende innovatie vraagt wendbaarheid en flexibiliteit van de organisatie. Dit geldt ook voor de ICT organisatie van Dunea. Daarom heeft Naresh Malgie ervoor gekozen om de ICT organisatie agile te laten werken. Samen met Sebastiaan Schuemie en andere collegae heeft hij een Agile transformatie in gang gezet. Teamvorming, training en begeleiding zijn hierin belangrijke componenten.
Voor de trainingen heeft Sebastiaan contact opgenomen met Forsa Advies. Trainer Kitty Clerc van Forsa Advies heeft een vijftal groepen getraind naar grote tevredenheid. Dunea heeft gekozen voor Agile Foundation training en certificering (Agile Consortium) omdat er naast SCRUM ook andere frameworks in deze training worden behandeld. Zo ontstaat een brede blik op Agile werken. De teams in de ICT organisatie hebben namelijk de vrijheid om verschillende Agile- of Lean werkwijzen te combineren op basis van wat het beste bij het betreffende team en de daar te verrichten werkzaamheden past.
Het Infra & Proces automatiseringsteam beheert zowel proces automatiseringsoplossingen voor waterzuivering en -levering als ook de kantoorautomatisering infrastructuur. Vanwege de aard van hun werkzaamheden is er voor dit team een aparte workshop ontwikkeld. Hierin is de theorie van Lean en Agile gecombineerd. Onderdeel van de workshop was een op maat gemaakte spelsimulatie om de toegevoegde waarde van Agile werken voor specifiek dit team te laten ervaren.
Parallel aan de trainingen voert Dunea geleidelijk aan de veranderingen door. Er is een Agile pioniersteam samengesteld waar medewerkers met vragen of feedback terecht kunnen. Zij fungeren ook als Agile coach om te zorgen dat de transformatie blijft vorderen.
Ook op het opleidingstraject zijn Review en Retrospective toegepast: na één of meer trainingen is er steeds een evaluatie geweest met Naresh en Sebastiaan. Leerpunten voor de organisatie of de nog uit te voeren trainingen zijn geïdentificeerd en opgepakt om zo voortdurend van elkaar te leren.
De samenwerking is mede hierdoor uitermate plezierig en transparant geweest. Forsa Advies bedankt!
Vraag: Begeleiding naar een agile werkmethode om de wendbaarheid van innovatieve projecten te vergroten
Medewerkers: 250+
Andere referenties
[av_repeatable_content repeatable_id=’5424′ custom_class=” av_uid=’av-1zat99′][/av_repeatable_content]