Een growth mindset

,

Growth mindset vs Fixed Mindset vector for slide presentation or web banner. Infographic of human head with brain inside and symbol. The difference of positive and negative thinking mindset concepts.Leren is een belangrijk element in veranderen. Sterker nog om welk doel dan ook te bereiken moet je doorgaans iets leren of iets afleren. In agile werken heeft ‘leren’ ook een centrale positie met spikes en MVPs om hypotheses te testen. De ‘lerende organisatie’ lijkt wat in aandacht te hebben verloren, maar is een bekend en veel geciteerd gedachtengoed. Het gaat over iets cruciaals dat bijdraagt aan je persoonlijke succes en dat van je organisatie: een growth mindset.


Om het leerproces nog beter te doorgronden, heb ik mezelf in de afgelopen 1-2 jaar aan verschillende leerprocessen onderworpen: het leren van een taal, een verdedigingskunst, zingen en een muziekinstrument spelen. Op basis hiervan is deze blog persoonlijker en geschreven een ik-vorm en daarmee anders dan je van ons gewend bent. Ben benieuwd wat je er van vindt! 

Leren we over leren?


Als leren zo belangrijk is voor onze eigen vooruitgang in het leven en het succesvol maken van organisaties, waarom leren we dan eigenlijk niet méér over leren?


Een belangrijk element in leren is de ‘growth mindset’. Carol Dweck heeft hierover een mooie TedTalkx gehouden. De kern van haar betoog is dat het woordje ‘nog’ cruciaal is in leren. Proef maar als je dit uitspreekt: ‘ik kan dit niet’ of ‘ik kan dit nog niet’. De overtuiging van iets kunnen leren is volgens haar een belangrijke basis.


De benadering van iets ‘nog niet’ kunnen, maakt je bewust dat iets wel of niet kunnen niet geen aan/uit-knop is, maar een groeicurve waar ze steeds dichterbij hun doel komen.

Geloven dat je iets kunt leren


Zelf heb ik 50 jaar lang geloofd dat je kunt zingen of niet kunt zingen. Dat het iets is waar je mee geboren wordt of niet. Totdat ik argeloos meeging met mijn man naar een korte zangcursus. Mijn verwachting was dat het een soort koorrepetities zouden zijn en dat ik gewoon wat zachter zou kunnen zingen zodat niemand me zou horen.


Toen bleek dat het bedoeling was om in de eerste les een solo te zingen, werd ik heel nerveus. En tijdens de eerste les ben ik zelfs in huilen uit gebarsten. Maar de docente legde me uit dat zingen het trainen van spieren is. Daar ik sport wel van huis uit heb meegekregen, werd ik daar wel enthousiast van: ik kan nog niet zingen, maar ik kan het wel leren.

De kracht van een growth mindset


Carol Dweck vertelt dat haar onderzoek heeft uitgewezen dat:

  • in hersenmetingen het brein van iemand met een growth mindset actiever is.
  • kinderen die gestimuleerd worden om een growth mindset te ontwikkelen meer succesvol zijn dan kinderen die gefocust zijn op sec resultaten behalen.


Zo haalt ze experimenten aan met een groep kinderen uit een achterstandswijk, de Bronx, en een groep kinderen uit een reservaat van een indianenstam. Beide groepen hadden vooraf een grote leerachterstand, maar behoorden tot de beste 5% van het land na afloop van het ‘growth mindset’-programma.

Dit is waar je nu bent


De kracht van het focussen op de groeicurve in plaats van het huidige resultaat, heb ik zelf ook ervaren. Toen het me maar niet lukte om een voor mij grote sprong naar een hogere noot te maken, zei mijn docente: nu gaat het 1 van de 10 keer goed. Als je blijft oefenen gaat het straks 1 van de 10 keer fout. Het was gek genoeg een eye opener: ook dit benaderde ik als een aan/uitknop. Oftewel ik dacht dat ik het bijna direct wel of niet zou kunnen, niet dat het steeds beter zou kunnen gaan met veel oefenen. Bovendien relativeerde haar uitspraak fouten: je hoeft niet perfect te zijn, streef naar verbetering. Dat past uitstekend bij een growth mindset.


Als onderdeel van mijn tweede cursus was er een optreden in een club met 180 bezoekers. Het was mijn eerste optreden ooit en dat na circa 17 zanglessen. De docente zei vooraf tegen alle deelnemers: mocht het live optreden niet naar je zin gaan, bedenk dan: dit is waar ik nu ben. Het is een momentopname in een reis. En eigenlijk betekende dat impliciet: ik hoef daar niet te blijven. Mijn volgende optredens kunnen steeds beter gaan als ik leer.

Finite versus infinite games


Het gedachtengoed van een growth mindset sluit ook mooi aan op een van de thema’s van Simon Sinek. Hij spreekt in zijn podcasts over finite en infinite games, oftewel eindige en oneindige wedstrijden. Een eindige game focust op nu ‘winnen’ en nu ‘de beste’ zijn. Maar wat doe je morgen dan?


Als je je succes individueel of als organisatie meer op een doorlopende tijdslijn bekijkt, is het minder belangrijk dat je een keer een ‘slag’ verliest. Het gaat dan over waar sta je op de langere termijn? Hoe maak je je leercurve stijler?


Simon geeft aan dat je hiermee minder focust op de acties van je concurrent, wat simpelweg kopiëren van wat zij doen minder waarschijnlijk maakt, maar dat je meer zult focussen op je eigen, creatieve en innovatieve weg naar een veel hoger doel dan vandaag winnen van je concurrent.

Hieronder een van de podcasts waarin Simon Sinek iets vertelt over finite versus infinited games. Deze is samen met Brené Brown die je misschien nog kent van ‘the power of vulnerability’.

Validatie


Carol Dweck waarschuwt voor het continu belonen voor resultaten in plaats van voor doorzettingsvermogen, strategie en voortgang. Eigenlijk logisch als je de uitspraak van de zangdocente in gedachte neemt: de momentopname van iets zingen zegt niets over of het me één keer van de tien lukt of dat inmiddels ben gegroeid naar het punt waarop het me één van de tien keer niet lukt.


Focussen op groei in kleinere stapjes focust bovendien meer op het genieten van het leerproces zelf. Vooral ook omdat iets goed leren zoals een muziekinstrument leren spelen, een taal leren en het leren van een technische sport heel veel training vraagt.


In het boek Outliers: the Story of Success van Malcolm Gladwell, stelt deze auteur dat het 10.000 uur aan doelbewuste oefening om van wereldklasse te worden in welk vakgebied dan ook. Om je dat iets concreter te maken, dat is 3 uur per dag en dan gedurende iets langer dan 9 jaar! Als je alleen op het resultaat focust hierbij, verlies je je energie en motivatie.

Conclusie


Een growth mindset is een cruciale mentale insteek voor jouw persoonlijk succes en gelijk en voor het succes van je organisatie. Ik hoop dat deze blog daar voor jou aan bijdraagt.


Wil je meer weten over leren en veranderen, lees dan hier. Liever live sparren met ons? Neem vrijblijvend contact met ons op. Je vindt onze contactgegevens op onze contactpagina. Tijdens kantooruren kun je ook terecht op onze chat.


Bron:

Copyright Acknowledgements:

  • TedTalk, Carol Dweck November 2014
  • Podcast Brené Brown en Simon Sinek,  Januari 2018, serie: Dear to Lead with Brené Brown – episode: Developing an Infinite Mindset
  • Outliers, Malcom Gladwell, 24 juni 2009