Projectmanager bij Gemeente Rotterdam: Jacco Dunweg

Gemeente_Rotterdam_Jacco_Dunweg

Leer aan de hand van ervaren projectmanagers. Projectmanager bij gemeente Rotterdam, Jacco Dunweg, vertelt over de uitdagende projecten waar hij aan werkt en geeft tips over hoe je in zo leuke functie terecht kunt komen. Via een Teams-meeting heb ik dit keer een interview met Jacco Dunweg, projectmanager bij gemeente Rotterdam over zijn ervaringen in deze functie.

Op donderdag 19 november 2020 ontmoeten Jacco en ik elkaar online in Teams. Jacco waarschuwt: ‘De buren zijn aan het verbouwen en drinken nu nog koffie, maar straks gaan ze vast verder’. Het valt gelukkig reuze mee aan mijn kant van de verbinding.

Wat doet een ICT-projectmanager met het verkeer in een tunnel?


De goedlachse Vlaardinger heeft als ICT-projectmanager bij gemeente Rotterdam onder meer bijgedragen aan de veiligheid van automobilisten die door de Maastunnel rijden. Als onderdeel van het renovatie-programma van de tunnel heeft hij samen met zijn team de ICT-infrastructuur van een compleet nieuw informatiesysteem gerealiseerd.

Volgens Europese veiligheidsrichtlijnen mag verkeer in een tunnel niet stilstaan. Dit is besloten als maatregel naar aanleiding van een grote brand in de Mont Blanc tunnel in 1999. Door het verkeer rond de Maastunnel door het systeem de aansturing van de verkeerslichten te laten regelen, kan worden voorkomen dat verkeersdoorstroming in de tunnel stokt.

Hoewel dergelijke systemen ook in Utrecht en bij het knooppunt Kethelplein in gebruik is, is deze situatie toch weer anders en uniek voor de regio: de tunnel bevindt zich midden in de stad. Deze ligging maakt het leiden van verkeer moeilijker. Afslagen zijn dichter bij elkaar gelegen en soms passen er maar vijf of zes auto’s op een wachtstrook voor een verkeerslicht, waardoor de kans op filevorming in de tunnel of op kruisingen groot is.

Een echt groot project


Aan de hand van het tunnelproject zou je het misschien niet direct raden, maar Jacco is ICT-projectmanager van infrastructuurgerichte projecten. Hij leidt opzichzelfstaande projecten en soms managet hij ook projecten als onderdeel van een programma.

Een veel groter en complexer project dan het tunnelproject, waar hij aan heeft gewerkt, was het overzetten van het beheer van de concernnetwerkinfrastructuur met glasvezelverbindingen voor 500 locaties. Deze verbindingen zijn gekoppeld aan onder meer alle verkeerslichten, gemalen, stadswinkels, afval locaties, parkeergarages en personeelslocaties.

Na een aanbesteding werden deze verbindingen dus van de oude naar de nieuwe dienstverlener overgezet volgens een vernieuwde netwerkarchitectuur. Daarvoor moesten er voor alle locaties door de stad en het buitengebied, fysiek nieuwe verbindingen worden aangelegd. In totaal duurde dit project twee jaar.

Het project kende wel vijf verschillende leveranciers, voor onder meer het doen van aanpassingen in het rekencentrum, de afbouw van het oude netwerk en het aanleggen van de kabels in de grond.

Broedende meeuwen


Een bijzonder voorval was dat er bij de aanleg van een verbinding naar een locatie op de Maasvlakte, broedende meeuwen werden aangetroffen. Jacco: ‘Broedende meeuwen zijn beschermd. Uiteindelijk hebben we het aanleggen van deze verbinding gedurende het broedseizoen moeten uitstellen. Doordat we verbindingen naar andere locaties naar voren konden halen, was de impact op de planning nihil.’

Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?


Jacco vertelt dat hij ooit van zijn hobby, automatisering, zijn werk heeft gemaakt. Zo was hij eerder in zijn loopbaan ontwikkelaar en (technisch) beheerder. Het viel hem op dat nieuwe systemen of nieuwe versies vaak wat over de ‘schutting’ werden gegooid richting beheerders. ’Ik dacht, dat kan ik beter!’

Officieel heeft Jacco ruim twaalf jaar ervaring als projectmanager, maar eigenlijk werkt hij al meer dan twintig jaar aan projecten. ‘In het begin heette het gewoon niet zo’ herinnert Jacco zich. Hij deed projectwerk naast zijn werkzaamheden op het gebied van ICT. Toen was een projectmanager eerder een regelaar. Hij concludeert: ‘Inmiddels is projectmanagement een echt vak geworden’.

Wat is jouw advies voor wie ook zulke projecten wil doen?


’Allereerst moet je het leuk vinden om met mensen te werken en om te gaan. Je moet mensen triggeren om voor het project te gaan lopen en dingen voor elkaar te gaan boksen’, aldus Dunweg.

Gemeente_Rotterdam_projectmanager_Jacco_CloseupDan zegt hij: ‘Ten tweede is het belangrijk dat je het echt leuk vindt. Er zijn tijden geweest waarin managers die hun positie verloren in de lijnorganisatie dan maar een functie als projectmanager aangeboden kregen. Hierover zegt Jacco: ‘Lijnmanagement en projectmanagement is gewoonweg niet hetzelfde. Dat maakte ook, dat veel van hen geen plezier hadden in deze nieuwe functie. En, tja, als je iets doet wat je niet leuk vindt dan is de kans ook kleiner dat je er goed in bent.’

Jacco vervolgt zijn opsomming: ‘Ten derde is het belangrijk dat je affiniteit hebt met de projecten die je doet. Er wordt altijd gezegd dat een goed projectmanager elk project kan leiden.’ ‘Daar geloof ik gewoon niet in’, zegt Jacco resoluut. ‘Methodes zijn waardevol. Echter, om beslissingen goed te kunnen nemen, moet je voldoende affiniteit met de inhoud hebben.

Als je begint met ‘je voeten in de klei’ en je zelf opwerkt, dan helpt dat. Je kunt dan de stuurgroep inhoudelijk beter informeren, bijvoorbeeld als het gaat over het inschatten en het begrijpen van de impact van risico’s.’

Projectmanager bij gemeente Rotterdam of een commerciële organisatie


‘Ten vierde is het voor deze projecten van belang dat je makkelijk je weg vindt in grote organisaties. Ik zie daarin geen verschil tussen een grote gemeente en een grote commerciële organisatie. Gaandeweg heb ik gewerkt in grote organisaties zoals KPN, ATOS Origin en Yacht. Mijn ervaring is dat projecten in grote organisaties dezelfde uitdagingen kennen, ongeacht of het een overheidsorganisatie of een commerciële organisatie is. Het is moeilijk om alle stakeholders te betrekken en de besluitvorming voor elkaar te krijgen omdat er veel spelers bij een besluit betrokken zijn. Dan is het belangrijk dat je snel je weg weet te vinden en leert ‘hoe de hazen lopen’.

Dan sluit Jacco af met ‘Ten vijfde, gebruik je gezonde-boeren-verstand. Veel van het werk betreft logisch denken en analyseren.’

Welke projectmanagementmethoden en -technieken beveel je aan?


Jacco is resoluut in zijn antwoord: ‘De IPMA training en certificering is voor mij heel waardevol geweest. Het geeft een mix van harde en zachte vaardigheden die je nodig hebt om projecten goed te managen. Het gaat bijvoorbeeld over hoe je individuen als een team kunt laten samenwerken.‘

En tenslotte: waterval of Agile?


Ook dit lijkt een makkelijke vraag voor Jacco: ‘Beide! Als de stip aan de horizon duidelijk is, dan kies ik voor waterval. Denk bijvoorbeeld aan een upgrade of een nieuwe versie van een systeem. Als de stip aan de horizon nog niet afdoende helder is, dan zet ik Agile in.’

‘Overigens moet je wel opletten als je het over Agile hebt. Sommige projectmanagers praten over Agile alsof het hetzelfde is als Scrum. Echter, er zijn meer vormen van Agile werken dan Scrum. Dus Scrum is Agile, maar Agile is niet gelijk aan Scrum.‘



Als projectmanager bij gemeente Rotterdam, heeft Jacco veel gehad aan zijn IPMA opleiding. Wil jij hier ook meer over weten? Klik dan hier of neem contact met ons op.


Contact opnemen