Waterval versus Agile, welke methode is beter?


Watervalmethode


De watervalmethode is een klassieke aanpak voor projecten. Het gaat er vanuit dat je eerst de specificaties van het op te leveren eindresultaat zo volledig mogelijk verzamelt, vervolgens het eindresultaat daadwerkelijk gaat bouwen waarna het getest kan worden. Wanneer het eindresultaat is goedgekeurd, kan het in gebruik worden genomen. Doorgaans is dan pas het eindresultaat beschikbaar voor gebruikers.


Agile methode


Een agile werkwijze hanteren lijkt op het eerste oog eenvoudig. Dat is het echter niet zonder meer waar. Het vergt voor sommigen een draai in de manier van denken. Een van die ‘draaien’ om te maken is het incrementeel en iteratief opleveren. Dat is wel een heel waardevolle insteek om goed te begrijpen.


Middels een korte animatievideo laten we hieronder op een simpele manier het verschil zien tussen ontwikkelen middels de watervalmethode en ontwikkelen volgens de agile methode.


Lees deze blog verder onder de video.Incrementeel en Iteratief

Incrementeel wil zeggen dat je steeds iets toegevoegd aan het op te leveren product.


Iteratief staat voor herhalend, in dit geval herhalend opleveren van een product met steeds een stukje erbij.


Minimum Viable Product: Iteratief en Incrementeel

(Bron: Henri Kniberg)


Zo creëer je een doorlopend oplever- en leerproces. En om te leren heb je na ‘iets plannen’ en daarna ‘iets maken’ een terugkoppeling nodig om verder te verbeteren. Met agile werken maak je de tijd die je besteedt aan iets verzinnen/plannen en iets maken kort. Zo kun je dus eerder om feedback vragen op een tussentijdse resultaat. Om goede feedback te krijgen, is het belangrijk om een wérkend deelproduct op te leveren. In agile is de kleinste versie van een op te leveren werkend product het Minimum Viable Product (MVP).


Is de ene methode beter dan de andere?


Je moet je afvragen of de keuze om de agile methode toe te passen altijd meer zal opleveren dan de waterval methode wanneer je projectmatig aan de slag gaat. Het antwoord hierop kan namelijk nee zijn. Belangrijk is ook om je te realiseren dat agile en/of Scrum niet per se de meest goedkope manier is om ergens te komen. Het is volledig afhankelijk van de context van het project en de informatie die beschikbaar is over de gewenste output of agile meer succes zal opleveren dan een klassieke methode. De volwassenheid van de organisatie speelt ook een belangrijke rol. Sommige organisaties zijn minder goed in staat de switch naar een agile mindset te maken dan andere.


Als je precies weet wat je wilt, kun je dat vermoedelijk beter direct maken met een watervalaanpak. Als dit uiteindelijk toch niet aansluit op wat de gebruikers of organisatie nodig heeft, dan kan ‘de waste erg groot zijn. Bij agile is dit risico minder groot, je kunt hoogstens na afloop van een sprint erachter komen dat deze voor niks is geweest.


Echter als agile op de juiste manier gemanaged wordt, kan het zeer gunstig uitpakken. Een voordeel is dat het te besteden aantal uren vast staat en daarmee ook de kosten van de inzet van mensen geen verrassing zal zijn. Bovendien richt de werkwijze zich erop dat de meest waardevolle eigenschappen en functies van het op te leveren resultaat als eerste worden opgepakt en ingevuld. Een ander voordeel van agile is door de tussentijdse opleveringen dat er eerder waarde wordt geleverd aan de klant of gebruiker. Je kunt echter niet zeggen dat de ene methode beter is dan de andere, ze bieden allebei voordelen en nadelen afhankelijk van de situatie waarin ze worden toegepast.


Mocht je meer willen weten over agile werken of inventariseren wat het jouw organisatie precies op kan leveren? Neem contact met ons op via 070-3970723 of stel je vraag aan info@forsa-advies.nl. Aan de slag met Agile Scrum? Bekijk dan eens onze Scrum Foundation training.


Mocht je dit een goed artikel vinden, stellen we het erg op prijs als je het wilt delen!