Forsa Advies succesvol in remote agile werken


Virtueel “scrummen “…. voor half maart van dit jaar hadden weinig mensen gedacht dat remote agile werken ook zou kunnen. We waren gewend om onze standups te houden met een Scrum bord aan de muur naast de vergadertafel. Dat was natuurlijk ineens niet meer mogelijk. Eerst hebben we onze standup op kantoor vervangen met een standup via een online vergadertool. Echter, met behulp van een van onze fantastische trainers, Kitty Clerc, hebben we nu een digitaal bord waarop we met elkaar kunnen werken. En dat werkt super!

Hoe hebben we het aangepakt?


Onze Scrum & Agile trainer Kitty Clerc heeft onze papieren Scrum artifacten zoals ons KanBan bord en Product backlog omgezet naar een visueel digitale samenwerking bord. Op dit bord kunnen we als team tegelijk vanuit verschillende locaties werken.


En je kunt het bord helemaal naar eigen inzicht inrichten. We stuurden Kitty foto’s van de papieren versie van ons bord aan de muur. En zij heeft een digitaal bord ingericht dat er bijna precies zo uit ziet. Heel herkenbaar dus. En ook heel intuïtief, het plakken van een post-is is net zo makkelijk als op een fysiek bord. Eigenlijk is dit nog makkelijker want je staat elkaar nooit in de weg. En we kunnen beter regelen wie het bord mag zien en niet iedereen met één oogopslag kan zien aan welke innovaties je werkt. Toch fijn als er eens concullega’s op bezoek zijn.


Na een dag of twee hebben we nu echt de slag te pakken. Elke werkdag om 09.15 hebben we een video call met standup rond ons digitale teambord.

Wat zijn onze ervaringen tot nog toe?


De belangrijkste opbrengst voor ons, is dat de standup veel actiever is voor iedereen. In plaats dat een persoon alles noteert kan nu elk teamlid post-its schrijven en plakken. En elk teamlid kan de eigen voortgang bijhouden door taken waaraan hij/zij werkt of die zijn afgerond direct te verschuiven op het bord naar de juiste kolom.


Daarbij komt dat als ieder teamlid de eigen acties voor de sprint opschrijft, ze ook in begrijpelijke taal staan voor de uitvoerder en zo worden de post-its beter begrepen. Bovendien geeft het een groter gevoel van commitment wanneer je als teamlid zelf je werk op die manier aanvaard.


Een ander groot voordeel is dat elk teamlid beschikt over het bord vanaf de eigen werkplek en daar op ieder moment naar kijken. Zeker wanneer een deel van het team thuiswerkt, is dat een groot voordeel. Zo blijven we beter gefocust op onze taken en ons gezamenlijk doel.


Het bord biedt mogelijkheden om ook documenten te delen zoals Word-, Excel- of pdf-bestanden. Dat maakt het heel makkelijk om een voorbeeld, een offerte of een plaatje snel en makkelijk met het hele team delen.


En tenslotte zijn we minder tijd kwijt aan rapportages. Een van ons maakte vaak in het weekend een samenvatting van alles wat we hebben bereikt in een sprint. Nu maken we een foto of een export van het bord en leggen zo vast wat is gerealiseerd. Door deze pdf’s te bewaren kunnen we makkelijk terug kijken naar  vorige sprints. Als je ziet wat je samen allemaal hebt bereikt, geeft dat weer energie voor de toekomst.


Kortom, wij zijn enthousiast en raden het aan!


Meer weten over remote agile werken?


Kitty Clerc heeft ervaring met het begeleiden van kleinere en grotere organisaties in het Agile werken.
Wil jij weten hoe jouw Agile team effectief kan samenwerken vanuit huis? Neem dan contact met ons op.


Contact opnemen


Agile training volgen?


Sinds 2 juni 2020 mogen trainingen weer fysiek plaatsvinden. Forsa Advies blijft echter ook de mogelijk voor online agile scrum training zoals bijvoorbeeld de Scrum Master of Product Owner aanbieden. Bekijk de pagina voor agile scrum training, je kunt de online trainingen herkennen aan de leslocatie Virtual Classroom.