Arbeidsmarktmonitor ’19: ‘Projectsalarissen blijven stijgen’

Projectmanagement in 2019

Afgelopen maand publiceerde Projectbanen.nl de Arbeidsmarktmonitor 2019. Deze uitgave, bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in een projectmatige functie, beschrijft de belangrijkste brancheontwikkelingen van het projectmanagement vakgebied met onder meer informatie over salarisontwikkelingen en werkgelegenheid in Nederland.


Het gaat goed met de economie. De huidige arbeidsmarkt is dan ook dynamisch. Er is veel vraag naar goede krachten, zo ook in het vakgebied projectmanagement. De werkloosheidsgraad is lager dan ooit en het ziet er voorlopig niet naar uit dat dit zal veranderen. Projectbanen.nl deed een data-onderzoek onder honderdduizenden vacatures in Nederland en ontdekte dat voor elke projectmanagementfunctie de vraag is gestegen. Gunstig voor de projectprofessional! Maar welke ontwikkelingen zien we nog meer?


Meeste vacatures in de IT


Het totale aantal projectmanagementvacatures is gestegen van ruim 150.000 in 2017 naar bijna 175.000 in 2018. In sommige branches bevinden zich meer projectvacatures dan in anderen. Hieronder vind je de top 3 van branches waarin de meeste projectprofessionals werkzaam zijn. Wellicht opvallend dat er in de marketing branche relatief veel vacatures te vinden zijn ten opzichte van een meer traditionele sector als de mechanische/industriële sector.


Top 10 branches met de meeste projectvacatures:

  1. IT/ICT
  2. Marketing en reclame
  3. Bouw

Gezocht: Ervaring, HBO-denkniveau en communicatieve skills


Wat vinden werkgevers belangrijk bij het zoeken naar de meest geschikte projectprofessional voor hun vacature? Opleidingsniveau, competenties of ervaring? Veruit het vaakst, in zo’n 29% van de vacatures, wordt er gevraagd om een senior projectmanager, iemand met aardig wat ervaring dus. Medior projectleiders en junior projectcontrollers volgen daarna met 11% en 12%. Ook wordt er meestal gevraagd om hbo (denk)niveau. Opvallend is dat het aandeel mbo-vacatures is toegenomen ten opzichte van 2017: van 15% naar 19%.


Ben jij communicatief vaardig?

Wat moet je in huis hebben als je aan de slag wilt als projectprofessional? Op het verlanglijstje van de werkgever staat stipt op nummer 1: communicatieve vaardigheden. Daarbij worden onder andere ook een aantal technische vaardigheden gerekend als vergader-, presentatie- en onderhandelingstechnieken.


Geen projectsucces zonder managementskills

Bij leidinggevende functies, zoals projectmanager, staan managementskills bovenaan als het gaat om meest gevraagde competenties. Vooral verantwoordelijkheid wordt erg belangrijk gevonden door werkgevers. Bij meer ondersteunende functies als projectondersteuner worden kwaliteiten als zelfstandigheid en flexibiliteit hoog gewaardeerd.


Flexibele werkmethode: meer agile

Het is bekend dat projectprofessionals steeds vaker agile gaan werken, in kleinere, zelfsturende teams. Maar is dit slechts een hype of is kun je dit een trend noemen? Het laatste lijkt het geval. We zien dat het percentage vacatures waar agile (werken) in wordt genoemd nog altijd toeneemt, van 49% in 2017 naar 51% in 2018. In een steeds sneller veranderende wereld wordt het verlangen om wendbaar – en daarmee toekomstbestendig – te zijn dus alsmaar groter.  De top 3 meest genoemde projectmethodes zijn daarmee achtereenvolgens 1. Agile, 2. Scrum en 3. Lean.


Richard Enthoven, projectdeskundige: “We kijken ook naar de mogelijkheden die iemand heeft om zich te certificeren.” Geen nood dus, als je nog niet gecertificeerd bent; wellicht dat je (toekomstige) werkgever je daarbij kan helpen. Neem contact op met Forsa Advies mocht je hier hulp bij wensen of kijk eens naar de trainingen Scrum Master, AgilePM Foundation of Lean Green Belt.


Contact opnemen


Aantoonbare ervaring

Bijna de helft van de projectvacatures vraagt expliciet om een concreet aantal jaren ervaring van de sollicitant, waarbij uit een steekproef blijkt dat tussen de 3 en 5 jaar ervaring het vaakst voorkomt. In een groot deel van de overige vacatures wordt er gevraagd om bijvoorbeeld ‘aantoonbare ervaring’.


Werkzoekenden timen hun banenjacht vaak verkeerd

Volgens de arbeidsmonitor is het najaar de beste periode om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Er wordt niet genoemd waar dit aan ligt maar de maanden waarin je de meeste kans op succes hebt bij het solliciteren was in 2017 november en in 2018 oktober. Wanneer je absoluut niet op zoek moet gaan naar een nieuwe baan is de periode januari/februari. Ook wordt juni genoemd als een ongunstige baan om je brief in te dienen. Wellicht dat de HR-afdelingen van de betreffende organisaties dan besluiten het aantrekken van nieuw personeel over de zomerperiode met vakanties heen te trekken. Het is opvallend dat dit niet overeenkomt met de periodes waarin veel mensen solliciteren. Juist de maanden januari en februari worden genoemd als maanden waarin veel sollicitatiebrieven verstuurd worden. Blijkbaar hoort het zoeken naar een nieuwe baan bij de goede voornemens van veel mensen.


Projectsalarissen blijven stijgen


De krapte op de arbeidsmarkt verbetert de positie van werknemers, ook tijdens salarisonderhandelingen. Volgens het CPB lag het bruto modaal inkomen van de Nederlander in 2017 op zo’n € 2.623 per maand. Dat is flink lager dan het maandsalaris van de gemiddelde projectprofessionals: dat lag in 2017 op € 3.828,62. In 2018 is het verschil zelfs nog groter geworden: het gemiddelde maandelijkse inkomen in Nederland lag op € 2.701 en dat van projectprofessionals op € 4.064,46.


Er zijn echter wel verschillen te zien tussen de sectoren. Lonen in technische sectoren of de bouw liggen gemiddeld hoger dan in andere sectoren en een technisch projectmanager verdient vaak dus meer dan een ‘gewone’ projectmanager.


Functie20172018
Programmamanager€6.001,00€5.832,00
Portfoliomanager€4.598,00€5.151,00
Projectmanager€4.177,00€4.066,00
Projectmedewerker€2.647,00€2.675,00

Regionale verdeeldheid


Ook de provincie is van invloed. Uit gegevens van het CBS blijkt dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de gemiddelde salarissen van verschillende gemeenten en provincies, waarbij duidelijk zichtbaar is dat de Randstad hoger ‘scoort’ dan de rest van het land.


Projectbaan vinden lastiger buiten Zuid-Holland

Niet alleen het salaris verschilt per regio, ook de variatie in aantallen vacatures is enorm. In welke provincie ben je het best af wanneer je een functie als projectprofessional hebt of ambieert?  Helemaal bovenaan de lijst, met ruim 26% van alle projectvacatures, vind je de grootste provincie van Nederland: Zuid-Holland. Op enige afstand daarna volgen Noord-Holland en Noord-Brabant met respectievelijk 19% en bijna 14% van het totale aantal projectvacatures. Als je in Drenthe of Zeeland woont zou het kunnen dat je een stukje moeten reizen naar je werk. Het aantal vacatures in deze provincies bedragen slechts 0,9% en 1,5% van het totale aanbod.


*Projectbanen.nl is het grootste online carrièrecentrum voor projectprofessionals in Nederland. Je vindt er alles over inkomen en carrière maken en het is de enige site met alle projectvacatures van Nederland. Projectbanen.nl is een initiatief van IPMA-NL en SGNM.