IPMA PMO is vernieuwd

, ,
IPMA PMO-ers aan het werk

Het PMO-vakgebied is in ontwikkeling: veel organisaties richten een PMO in of werken aan het versterken van het PMO. Hierbij wordt steeds duidelijker dat een PMO-functie een eigen vakgebied met doorgroeimogelijkheden is en niet een kweekvijver voor projectmanagers. Ook vanuit de IPMA-vereniging is hier aandacht voor: IPMA PMO is vernieuwd. IPMA werkt aan een set aan certificeringen IPMA PMO D tot en met IPMA PMO A. Net als bij de projectmanagement, programmamanagement en Agile Leadership certificeringen van IPMA, dien je op niveau A de meeste ervaring aan te tonen. Voor niveau D heb je nog geen aantoonbare praktijkervaring nodig om te slagen. De niveaus B en C zitten daar dan tussen in.

Voordelen


Met deze nieuwe IPMA PMO certificeringen op verschillende niveaus, kunnen PMO-ers binnen hun eigen vakgebied, zich ontwikkelen en hun groei aantonen met onafhankelijke, internationaal erkende certificeringen waarbij niet alleen hun kennis maar ook hun aantoonbare ervaring meeweegt. Meer en meer vormen IPMA certificeringen de toegangssleutel voor het werken aan mooie opdrachten en projecten.

Titels

De internationale titel van IPMA PMO niveau D staat vast: IPMA® Level D: Certified PMO Associate.

Voor niveau A, B en C moeten de te behalen titels nog definitief worden vastgesteld. Dit wordt naar verwachting:

  • IPMA® Level A: Certified Executive PMO of Certified Executive PMO Officer of Certified PMO Director
  • IPMA® Level B: bijvoorbeeld Certified Senior PMO of Certified Senior PMO Officer.
  • IPMA® Level C: Certified PMO of Certified PMO Officer

Wat verandert er?

Het IPMA exameninstituut had al een IPMA PMO certificering die alleen voor Nederland beschikbaar was. Dat was een examen met 40 gewone multiple choice en 10-12 samengestelde meerkeuze vragen. Dus allemaal gesloten vragen. De examenduur was 2 uur. Het examen leverde geen internationaal erkende IPMA certificering op, maar een certificering vanuit het Nederlandse IPMA exameninstituut.


IPMA PMO D is bedoeld voor de beginnende PMO-medewerker of de wat meer ervaren PMO-medewerker met behoefte aan theoretische onderbouwing. Met de training bouw je theoretische kennis op van het vakgebied projectmanagement. Ook reflecteer je op je eigen functioneren in het ondersteunen van projecten.


Let op: de internationale IPMA organisatie titel IPMA PMO D is formeel nog niet actief maar je kunt het examen wel alvast afleggen. Tot dat moment krijg je een tijdelijke titel: gecertificeerd-PMO-Medewerker. Wanneer IPMA PMO D actief wordt, krijg je met terugwerkende kracht alsnog de Certified PMO Associate certificering.


Het nieuwe IPMA PMO D examen lijkt het meeste op het oude examen. Dit IPMA PMO D examen is nu en in lijn met de internationale examenrichtlijnen. Dat betekent dat het examen een tijdsduur heeft gekregen van 3 uur waarvan de richtlijn is: 1 uur multiple choice vragen en 2 uur voor het beantwoorden van open vragen. Tijdens het examen bepaal je zelf de exacte verdeling van die 3 uur over de 2 onderdelen. De inhoud van de certificering is wat veranderd maar niet rigoureus; er zijn onderwerpen toegevoegd en andere geschrapt. Als onderwerp is bijvoorbeeld liquiditeitsbewaking toegevoegd aan de examenstof. Het exameninstituut heeft nieuwe examens laten ontwikkelen voor IPMA PMO D.

Wanneer beschikbaar


Het nieuwe IPMA PMO D examen is nu beschikbaar. IPMA-C-PMO verschijnt in april 2023. De examengids voor IPMA-PMO-D en-C is beschikbaar en je kunt deze bestellen bij IPMA Certificering. Voor het lesmateriaal kunnen nog steeds de huidige boeken worden gebruikt. Bert Hedeman en Roel Riepma brengen een IPMA PMO D boek uit. Zoals je misschien weet zijn ook  de auteurs van het meest gebruikte lesboek voor IPMA trainingen.

Wil je meer weten over IPMA PMO en bijbehorende trainingen en certificering, neem dan eens contact met ons op.


Contact opnemen


Aan deze blog hebben meegewerkt:

  • Tanja van den Akker MBA, geaccrediteerd PRINCE2 en Change Management trainer.
  • Martin Caron, IPMA, MSP, MoP, P3O, PRINCE2 en verandermanagement trainer.
  • Bert Hedeman, IPMA, PRINCE2 en PRINCE2 Agile trainer, voormalig IPMA assessor, IPMA auteur en IPMA examinator.
  • Joop Schefferlie, directeur IPMA Certificering B.V. in IJsselstein.