Nieuw: Organisatiecultuur en verandering basistraining

Veranderen op basis van waardesystemen

Veranderen op basis van waardesystemen


De aanwezige organisatiecultuur is steeds duidelijker een bepalende factor in verandering. Het herkennen van organisatieculturen en subculturen is daarmee een belangrijke vaardigheid. In deze eendaagse training krijg je hiervoor de basis. Deze interactieve en inspirerende basistraining geeft je een inleiding in organisatiecultuur in relatie tot veranderdynamiek.


De training geeft een basisinzicht in gedrag, cultuur en complexe menselijke verandervraagstukken. Met dit inzicht kun je een heldere diagnose maken van het verandervraagstuk voor je organisatie(onderdeel) en wat de volgende, natuurlijke ontwikkelstap is. Bovendien krijg je als onderdeel van deze training jouw persoonlijke waardenprofiel teruggekoppeld en jouw volgende, natuurlijke ontwikkelstap als professional. Dit doet het aan de hand van het framework Spiral Dynamics integral (SDi). Dit framework geeft inzicht in verschillende waardesystemen.


Wat zijn waardesystemen precies?


Wat zijn waardesystemen dan precies? En wat kun je ermee? Een waardesysteem is eigenlijk simpel gezegd het samenhangend geheel van waarden van een individu, groep of samenleving. Waardesystemen weerspiegelen de voorkeuren in wereldbeelden, overtuigingen en intrinsieke drijfveren. Ze worden bepaald door ieders neurologische ‘bedrading’ (aanleg/opvoeding) en de perceptie van levensomstandigheden. Intrinsieke drijfveren zijn sterk bepalend voor onze perceptie, ons denken, voelen, handelen en vermijden. Waardesystemen geven als het ware aan hoe we denken en waarom we doen wat we doen.


De waardesystemen die Spiral Dynamics integral kent zijn genoemd naar 8 verschillende kleuren:

 • Beige: overleven en eerste levensbehoefte
 • Paars: verwantschap, veiligheid en geborgenheid
 • Rood: wilskracht, macht en passie
 • Blauw: stabiliteit, orde en moraliteit
 • Oranje: zelfontplooiing, rationaliteit en resultaat /succes
 • Groen: gemeenschapszin, gevoelens en harmonie
 • Geel: integraal, synergie en systemisch
 • Turkoois: holisme, kosmisch bewustzijn en synthese

Wat kan dit opleveren?


Deze training levert je kennis en inzichten op die in veel verschillende situaties van toepassing kunnen zijn. Zowel privé als zakelijk. In deze training ligt echter de focus op veranderingen binnen organisaties. Het voordeel van deze training is dat het een korte en energieke training is die je de basis levert op het gebied van organisatieculturen, politiek in de organisatie en veranderdynamiek aan de hand van een krachtig framework. Het kan op verschillende manieren en in diverse fasen van ontwikkeling en verandering worden toegepast en ingezet als ontwikkelmodel en veranderinstrument.


In het algemeen kan het framework Spiral Dynamics worden toegepast als:

 • analyse-instrument, om vragen en vraagstukken te verduidelijken;
 • onderzoeksinstrument voor het vergaren van data rond persoonlijke, bedrijfsmatige en maatschappelijke situaties gericht op een specifieke vraagstelling;
 • ontwerpinstrument voor het vormgeven van passende bestaanscondities, bedrijfsvormen en maatschappelijke oplossingen, en;
 • implementatie-instrument in de ondersteuning van maatschappelijke verandering, organisatieverandering, cultuurontwikkeling, fusies, teamontwikkeling en persoonlijke begeleiding – inclusief de keuze voor passende werkvormen en communicatiestijlen.

Kortom, genoeg redenen om eens een blik te werpen op onze ééndaagse training Organisatiecultuur en verandering en daar misschien wel de vruchten van te plukken. Zien we jou terug op een van onze locaties?


Wil je meer weten over organisatieculturen, de mogelijkheden van verandermanagement of Spiral Dynamics, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.


Contact opnemen