Hoe verleng ik mijn AXELOS certificering?

,

Hoe verleng je je AXELOS certificaat?

Sinds 2023 zijn alle PRINCE2, PRINCE2 Agile, MSP, MoP, M_o_R, ITIL4 gedurende drie jaar geldig. Voorheen verliepen Foundation certificeringen niet. Daarnaast zijn Practitioner certificeringen van 5 jaar geldigheid naar 3 jaar gegaan.


Dus vraag je je wellicht af: hoe verleng ik mijn AXELOS certificering? Het antwoord vind je in deze blog. Wil je hierover liever een persoonlijk en live advies, neem dan contact op:


Contact opnemen

Wat is je business case voor verlenging?


Elke investering in jouw eigen kennis en competenties moedigen we aan. Wellicht is dat te verwachten van een opleider maar tijd en geld investeren in je eigen carrière rendeert doorgaans.


Echter, zowel je tijd als budget zijn schaars, daarom is het goed om je af te vragen wat het je oplevert om te verlengen. Zoals je in onze vorige blog kon zien, wordt er vaak niet expliciet gevraagd om een geldige certificering. Dat kan betekenen dat werkgevers het belangrijker vinden dat je het ooit hebt gehaald dan dat je het recent hebt gehaald. Zeker wanneer je ook aantoonbare en relevante praktijkervaring hebt.


Soms loont een andere certificering meer dan het opnieuw behalen van dezelfde certificering.


Ook zijn er methodes waarbij het Foundation certificaat niet verloopt en een Practitioner certificaat langer geldig blijft, zoals AgilePM. Voor IPMA certificeringen geldt standaard een geldigheid van 5 jaar.

Wat zijn de mogelijkheden?


Je kunt:

  1. het betreffende examen opnieuw afleggen met of zonder training. Houdt er rekening mee dat de Peoplecert examens nu vaak bundels van producten betreffen: zo bevat een Foundation examenvoucher ook het officiële digitale boek en de zgn. Official Training Materials (OTM).  Voor deze toevoegingen betaal je ook.
  2. het hoger gelegen niveau, Practitioner examen, afleggen en daarmee automatisch het Foundation certificaat verlengen.
  3. een abonnement afsluiten om een vorm van permanente educatie punten te sparen. Bij voldoende punten over 3 jaar wordt je certificering dan verlengd. Onafhankelijk van hoeveel verschillende certificeringen je wilt onderhouden, heb je maar een abonnement nodig en geen abonnement per certificering. Naarmate je dus meer certificeringen hebt, wordt dit aantrekkelijker.

Examen opnieuw afleggen


Je kunt elk AXELOS examen zonder training afleggen door het direct te boeken bij Peoplecert. Je betaalt dan wat meer dan voor een examen bij een ATO (Accredited Training Organization) maar daar staat tegenover dat je geen training afrekent.


Als je een Foundation certificaat wilt verlengen, dan levert het de meeste waarde voor je geld op als je het Practitioner niveau kunt doen van dezelfde certificering dus de PRINCE2 Practitioner behalen, helpt ook gelijk om je Foundation te verlengen. Maar je PRINCE2 Foundation wordt NIET verlengd, met het behalen van je PRINCE2 Agile Practitioner, want dat is niet dezelfde certificering. Dat is een goede optie, vooropgesteld natuurlijk, dat je de kennis ook gebruikt in je werk. Hopelijk wil je werkgever dit betalen of in ieder geval er aan bijdragen. Zo niet, dan kun je kijken of er voor jou subsidies beschikbaar zijn en/of er studiekosten zijn die je kunt aftrekken.


Als je een Practitioner certificaat wilt verlengen, dan kun je een hercertificeringstraining boeken, zoals deze voor PRINCE2, bij een ATO met een standaardprogramma in een groep of 1 op 1 met een trainer. Wil je een herexamentraining voor een andere certificering, neem dan contact met ons op:


Contact opnemen


Je kunt ook nog herkansen op een moment dat je certificering al verlopen is.

Official Training Materials


AXELOS en Peoplecert introduceren ‘officiële trainingsmaterialen’ bij de examenvouchers. Helaas zullen deze er materialen er vooralsnog NIET komen in het Nederlands. Wanneer je een hercertificering doet met een Nederlands boek en een Nederlands examen, raden we af om deze Engelstalige materialen te gebruiken. Al vormen de 363 Powerpoint slides wel een complete samenvatting. De OTM, het digitale lesboek en het examen zijn een onlosmakelijke combinatie in de aanschaf.

MyAXELOS

cpd model voor MyAxelos

Dit abonnement kun je ook bij ons als aanvragen voor 99 Britse ponden exclusief btw per jaar. Dat is op het moment van schrijven van deze blog ongeveer € 114 exclusief btw.


Hiervoor krijg je toegang tot afgeschermde content net als bijvoorbeeld bij het Agile Business Consortium en PMI.


Gek genoeg krijg je ook alleen de digitale ‘badge’ van een certificering, als je dit abonnement hebt. Met gewoon ‘slagen’ krijg je deze badge niet.


Om je certificering te verlengen moet je 20 punten verzamelen per 12 maanden. 5 punten moeten behaald worden in de Professional Experience categorie en 15 punten kun je met activiteiten uit de Professional Education categorie en de Community categorie verzamelen.


De Professional Experience categorie gaat over praktijkervaring, dus het toepassen in je werk en/of anderen begeleiding in de toepassing.


De Professional Education categorie betreft bijvoorbeeld andere (Peoplecert) certificeringen behalen, incompany training volgen,  zelfstudie met behulp van e-learning en/of vakliteratuur, onderzoeken, white papers, podcasts en webinars.


En de Community categorie betreft onder meer het bijwonen van seminars of congressen en/of zelf publiceren en spreken over het vakgebied.


Normaal gesproken kun je dit abonnement alleen afsluiten direct na het behalen van de betreffende certificering. Op het moment van schrijven van deze blog kun je met het afsluiten van het abonnement DIRECT je certificering verlengen.


Meer info over MyAXELOS abonnement en Continuing Professional Development toolset.

Samenvatting


Dus hoe verleng ik mijn AXELOS certificering? Door het examen opnieuw af te leggen, dan wel een hoger niveau examen af te leggen óf door het MyAXELOS abonnement af te sluiten. Wat voor jou handig is, is vooraf niet te zeggen. Als je toch van plan bent om de komende jaren andere trainingen op hetzelfde vakgebied te volgen dan loont het wellicht om met het abonnement af te sluiten. Ga je dat niet doen, dan kun je wellicht net zo goed een examen bestellen. Naast de 3 x € 114 (met eventuele jaarlijkse prijsverhogingen) zul je ook kosten moeten maken voor het bijwonen van congressen en/of het aanschaffen van leermaterialen zoals e-learnings. Echter, heb je meerdere verschillende certificeringen behaald in verschillende ‘merken’, dus bijvoorbeeld PRINCE2, PRINCE2 Agile en/of MSP, dan wordt het abonnement wel snel goedkoper dan meerdere herexamens afleggen.


Wil je meer weten over hoe je je certificaten verlengt en/of een MyAXELOS aboonement? Neem dan nu contact met ons op:


Contact opnemen