Welke projectmanagementcertificeringen zijn het meeste waard?

,

Wil je gaan investeren in een projectmanagementtraining en vind je het belangrijk dat je een in Nederland veelgevraagd certificaat behaalt? Wij hebben het voor je uitgezocht: welke projectmanagementcertificeringen zijn het meeste waard op Nederlandse arbeidsmarkt?


Dat hebben we gedaan door vacaturesite Indeed te raadplegen. Om te beginnen heeft Indeed op het moment van checken 8.681 vacatures op de zoekterm projectleider. In de zoekresultaten vind je dan ook project manager of projectmanager. Voor de leesbaarheid zal de blog hiervoor verwijzen naar projectleider.


In deze blog concentreren we op de commerciële waarde van projectmanagementcertificaten voor projectleiders: dus wat doet het papiertje voor je cv. Dat wil zeker niet zeggen dat dat het belangrijkste is, maar in deze blog ligt de focus op de ‘knikkers’.


Bespreek je liever live met ons wat de beste certificering is en/of wil je juist praktische vaardigheden opdoen in plaats van slim certificaten scoren, of allebei, neem dan contact met ons op:


Contact opnemen

Wat zijn de meest gevraagde projectmanagementmethodes?


Voor verschillende methodes hebben we opgezocht op Indeed hoe vaak ze worden gevraagd in vacatures met het trefwoord ‘projectleider’ in combinatie met:

 1. ‘PRINCE2’: 228 vacatures. *)
 2. ‘IPMA’: 144 vacatures.
 3. ‘Agile projectmanagement’: 113 vacatures.
 4. ‘IPM’ (Integraal projectmanagement): 90 vacatures. IPM is ontwikkeld door Rijkswaterstaat, maar er zijn geen trainingen of examens voor te boeken.
 5. ‘Projectmatig Werken’ van Twynstra Gudde**
 6. ‘PMI’ levert 14 vacatures op. En ‘projectleider’ en ‘PMP’ kent 15 vacatures.

De aantallen die uit zoekresultaten komen met ‘projectmanager’ en ‘project manager’ zijn voor alle certificeringen hoger in aantal resulterende zoekresultaten. Echter, zeker bij de laatstgenoemde komen er dan ook meer lijnmanagementfuncties terug in de zoekresultaten.

Voor de volledigheid ‘projectmanager’ met

 1. ‘PRINCE2’: 281 vacatures.
 2. ‘IPMA’: 261 vacatures.
 3. ‘Agile projectmanagement’: 222 vacatures.
 4. ‘IPM’: 128 vacatures.
 5. ‘PMI’ levert 49 vacatures op. En ‘projectmanager’ en ‘PMP’ kent 47 vacatures.

*) PRINCE2 Agile hebben we nog niet expliciet gevonden in de steekproef van vacatures die we hebben bekeken. Wel combinaties van PRINCE2 en agile als gewenste kennis/certificering.
**) Later toegevoegd doordat we bij toeval ontdekte dat GOTIK vaker wordt gevraagd dan Projectmatig Werken of PMW.

Alleen PRINCE2 Foundation of ook PRINCE2 Practitioner?


De trefwoorden ‘projectleider’ en ‘PRINCE2 Practitioner’ leveren 20 vacatures op. De combinatie ‘Projectleider’ en ‘PRINCE2 Foundation’ toont een resultaat met 14 vacatures. Vergeleken met 228 vacatures met PRINCE2 blijft het gewenste niveau vaak onbenoemd. Dat is wel verrassend, want er zitten behoorlijk verschillen tussen de Foundation en Practitioner qua leerdoel en diepgang. Zo gaat de PRINCE2 Foundation over het leren kennen en begrijpen van de methode. En in een PRINCE2 Practitioner training leer je de methode toepassen op verschillende soorten projecten. Een functie als projectleider of projectmanager vereist het managen van projecten; dan lijkt een Practitioner beter aan te sluiten op wat de functie van de persoon vraagt.


Aan de andere kant kun je kijken naar hoe je met zo min mogelijk inspanning en kosten op de juiste stapel met cv’s komt. In dat geval: een PRINCE2 Foundation training bestaat bij ons uit twee lesdagen en de prijs is € 1.310 inclusief examen. Ter vergelijking: de Nederlandstalige PRINCE2 Practitioner training bestaat uit 4 lesdagen en de prijs is € 2.207 inclusief Practitioner examen.

Of/of


Als we dan naar expliciete methodes kijken dan valt op dat veel werkgevers een aantal methodes noemen en deze als gelijkwaardig zien. In diverse vacatures staat ‘zoals PRINCE2, IPMA of Agile projectmanagement’. Dus zo strikt op methodes staan de werkgevers hier vaak niet in. Zo zijn er 279 vacatures in de search voor PRINCE2 of IPMA. Om deze zaken als gelijkwaardig te noemen, is wat ons betreft niet terecht. Er zitten flinke verschillen zitten bijvoorbeeld tussen PRINCE2 en IPMA.


Ter illustratie, 73 vacatures vragen naar ‘PRINCE2 óf IPMA’. En een IPMA training betreft een investering van 4 lesdagen en 64 studie-uren en een budget € 1.799 voor IPMA C of D training exclusief certificering. De IPMA D certificering kost 643 euro en een IPMA C certificering 2356 euro.


Kortom, heb je weinig budget en tijd op korte termijn en ben je op zoek naar die projectmanagementfunctie, dan is een PRINCE2 Foundation training een goede keuze om de gevraagde trefwoorden op je cv te zetten en met de werkgever aan tafel te komen. Zie ook de AgilePM Foundation verder op in deze blog.


Echter, als er voldoende gegadigden zijn, dan zal een Practitioner certificaat, relevante en aantoonbare ervaring en jouw persoonlijke presentatie een belangrijke rol gaan spelen.

Welk IPMA niveau is het meest gevraagd?


Op basis van hoeveelheid vacatures zien we IPMA A eenmaal wordt gevraagd in een vacature, IPMA B in 45 vacatures en IPMA C in 136 vacatures. Voor IPMA D zien we op deze data in Indeed 96 vacatures.


Een kanttekening hiermee is wel dat met circa tien IPMA A projectmanagers het niet heel handig is om deze certificering als eis in een vacature te zetten. Dan kun je deze mensen beter direct benaderen en vragen naar hun interesse in de positie. Bovendien zijn dit vaak  projectmanagers die met hun jarenlange ervaring inmiddels een groot zakelijk sociaal netwerk hebben; dat maakt dat wanneer ze weer beschikbaar zijn voor een volgende grote klus  en een goede reputatie hebben vaak via via weer gevraagd worden.

AgilePM als slimme zet


Voor AgilePM oftewel Agile projectmanagement betaal je voor een 2-daagse AgilePM Foundation € 1.235 inclusief examen. Dat is voordeliger dan bijvoorbeeld PRINCE2 en IPMA. Maar je kun het ook náást PRINCE2 en IPMA behalen en zo je cv verder versterken met veel gevraagde, aantoonbare kennis. Doordat sommige projecten zich beter lenen voor een klassiekere aanpak en andere projecten beter op een agile wijze kunnen worden gedaan, kan het lonen om dus een combinatie op je cv te hebben staan.

Eenmaal halen of blijven vernieuwen van je certificaat?


Steeds meer projectmanagementcertificeringen kennen een geldigheidsduur. Voor Peoplecert certificeringen zoals PRINCE2 is dat 3 jaar. Voor IPMA is dat 5 jaar. AgilePM Foundation certificaten blijven geldig en het AgilePM Practitioner certificaat blijft 5 jaar geldig. Voor PRINCE2 zien we dat bij vijf projectleider-vacatures er expliciet om een geldig PRINCE2 certificaat wordt gevraagd. Dat wil nog niet zeggen dat de andere werkgevers/opdrachtgevers hier niet om zullen vragen. De indruk bestaat dat er best wat opdrachtgevers zijn die het belangrijker vinden dat je het ooit gehaald hebt, dan dat je een geldig certificaat hebt, maar we hebben geen cijfers voor de verhouding hierin.

Projectmatig werken of PMW?


Er wordt in 1.258 projectleider vacatures gevraagd om kennis en/of ervaring met ‘projectmatig werken’. Echter, dat lijkt echter bijna nergens expliciet het werk ProjectMatig Werken (PMW) van Twynstra Gudde te betreffen. Uiteindelijk vinden we 3 vacatures, waarvan 1 bij Twynstra en Gudde zelf. Toegevoegd aan deze blog op 19 juni 2023: de term GOTIK in combinatie met projectleider levert 63 vacatures op en GOTIK met projectmanager levert 22 vacatures op. Dit is echter niet gemeten op hetzelfde moment als de eerdere aantallen. De term GOTIK wordt gebruikt in Projectmatig Werken. De gevonden vacatures betreffen vooral aan huisvestings- en bouwgerelateerde projecten.

Hoe hebben we dit uitgezocht?


Dit is géén wetenschappelijk onderzoek. Het is een grove indruk die we hebben opgedaan door de vacaturesite Indeed voor jou te raadplegen op 29 april 2023. De zoekfuncties hierin zijn prima voor het zoeken van een vacature maar niet ideaal voor een uitvraag als dit. We hebben ook niet alle vacatures stuk voor stuk bekeken maar steekproefsgewijs de aan de kandidaat gestelde eisen in vacatures doorgenomen. Het is lastig om zuivere informatie uit Indeed te halen. Als een zoekwoord ergens in de tekst van de vacature voorkomt, dan komt de vacature voor in de zoekresultaten. En dus als een vacature een Functioneel Beheerder beschrijft die afstemming heeft met projectleiders, dan komt die vacature ook in de zoekresultaten voor. We hebben aangenomen dat die ‘vervuiling’ voor de zoekwoorden ongeveer gelijk is. Dan is het nut van deze blog niet om naar de absolute getallen te kijken maar naar de verhoudingen van de verschillende certificeringen ten opzichte van elkaar. Opvallend is verder4 dat de Indeed-website op 28 april 2023 nog meer dan 10.000 vacatures heeft op het trefwoord projectleder en op 30 april 2023 er nog 8.681 toont. De site werkte voor ons ook niet of nauwelijks in Chrome, maar wel in Edge.

Samenvatting


De mate waarin een certificering wordt gevraagd is één dimensie. Echter, je hebt doorgaans maar één baan nodig en geen honderden. Maar als je een klein budget hebt en weinig tijd kun je slimme keuzes maken. Als je meer budget en tijd hebt en de beste kaarten wilt verzamelen, maak je weer andere keuzes. Denk goed na over wat je wilt bereiken en waar je in de loopbaan naar toe wilt.


Wil je meer weten over het je jouw kansen op je droombaan in projectmanagement kunt vergroten? Neem dan nu contact met ons op:


Contact opnemen