Wanneer is een project een PRINCE2-project?

examenvraag: wat zijn de minimumvereisten voor een prince2 project?

“Het is pas een project, als…”. Je herkent de slogan vast wel.. de bekende zin uit de reclames van bouwmarktketen Hornbach. Je kunt van de reclamecampagne uit 2018 vinden wat je wilt, maar de boodschap blijft wel hangen. Wij vinden het ietwat vooringenomen om het begrip project te ‘claimen’ als organisatie zijnde, but then again.. er worden wel vaker bijzondere strategieën gebruikt in de reclamewereld.


Als we even het bruggetje slaan naar de projectmanagement branche valt eenvoudig de vergelijking te maken met PRINCE projecten. Want wanneer mag je een project nou een PRINCE2 project noemen? En waarom is dit überhaupt belangrijk om te weten?

Waarom is het belangrijk om te weten of een project PRINCE2 is?


De voornaamste reden waarom je dit zou willen weten zal waarschijnlijk zijn omdat je binnenkort het PRINCE2 Foundation examen af gaat leggen. Daarmee is het ook een veelgestelde vraag in de training. De PRINCE2 2017-versie geeft aan wat je als projectmanager minimaal van PRINCE2 moet gebruiken om een project een PRINCE2-project te mogen noemen. Over deze minimumvereisten worden regelmatig vragen gesteld in het PRINCE2 Foundation examen. Het is dus erg handig om een overzicht van minimumvereisten van een PRINCE2-project bij de hand te hebben.


Maar ook in de praktijk komt het van pas. Zo kun je bij het schrijven van je PID nagaan of je overal aan gedacht hebt. De minimumvereisten beschrijven wat je minimaal dient te regelen en welke PRINCE2-documenten je nodig hebt. Hierbij kun je denken aan het opstellen van de projectorganisatie en het beschrijven van de PRINCE2-rollen als onderdeel van het thema ‘organisatie’.


Wanneer is een project PRINCE2?


Ben je aan het voorbereiden op je PRINCE2 Foundation examen of wil je nagaan of je niks vergeten bent voor je PID en wil je een handig overzichtje van deze minimumvereisten van een PRINCE2-project? Zie dan de download in deze blog. We hebben dit speciaal voor je samengesteld naar aanleiding van suggesties van deelnemers in onze PRINCE2 Foundation training.


Download hier het overzicht:

Wat zijn de minimumvereisten voor een PRINCE2 project

 

Vind je dit overzicht van minimumvereisten van een PRINCE2-project een handig hulpmiddel, dan vinden we het fijn als je deze pagina deelt in je social media.


Ben je opzoek naar een overzicht en samenvatting van de gehele PRINCE2 methodiek, bekijk dan ook gelijk onze Quick Reference Card voor PRINCE2 in het Nederlands. Deze biedt een mooi overzicht van PRINCE2 in 2x een A3 blad in kleur.


Heb je verdere suggesties voor studiehulpjes of verbetersuggesties voor dit overzicht, stuur ons dan even een berichtje.


Forsa Advies is een geaccrediteerde trainingsorganisatie voor PRINCE2 via Peoplecert. Interesse in een training? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en bekijk onze PRINCE2 trainingen.


Contact opnemen